Kohde-esittelyssä: Okalux-eristyslasit Steven Holl Architects:n suunnittelemassa sairaalassa

Okalux-eristyslasi, Maggie's Centre, Steven Holl Architects, © Raf Makda © Okalux GmbH

© Raf Makda © Okalux GmbH


Kohde: Maggie's centre Barts, Lontoo, Iso Britannia 2017

Arkkitehdit: Steven Holl Architects yhteistyössä jmarchitects

Julkisivurakennuttaja: se-austria GmbH & Co. KG

Tuote: Kapilux T


Lontoon keskustan St. Bartholomew's sairaalan uuden Maggie's Centren sisätilojen miellyttävän tunnelman luomiseen käytettiin Okaluxin funktionaalista Kapilux T -eristyslasia


Steven Holl Architects ovat suunnitelleet kolmannen Maggie’s Centren Lontooseen osaksi St.Bartholomew’s:in sairaalan tiloja. Hoitolaitos tarjoaa syöpäpotilaille ja heidän perheilleen henkistä sekä käytännön tukea.  Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että ympäröivä arkkitehtuuri on merkittävässä roolissa parantumisprosessissa. Tästä syystä Maggie’s Centren suunnittelussa erityistä huomiota saivat materiaalit, värit sekä valaistus.    


Vanhan kunnioittaminen ja uudella tehostaminen


Kohteen sijainti Lontoon Smithfieldissä on kivinen ja täynnä historiaa. Sieltä löytyy myös Iso-Britannian vanhin sairaala ja Lontoon vanhin kirkko. Osana tätä kokonaisuutta Maggie’s Centre rajaa näyttävää kivirakennusta 1600-luvulta. Lasipinta elävöitettynä värillisillä osilla luo häikäisevän tunnelman, mikä puolestaan luo jännittävän vuoropuhelun vanhan ja uuden välille. Uuden rakennuksen reunan muotoilu on näyttävä: kaareva lasitus säilyttää kunnioittavan etäisyyden samalla paljastaen vanhan rakenteen yksityiskohtaiset reunaosat katsojalle. Uusi rakennus ei yritä kopioida tai hallita vanhaa, vaan tuo esille myös ympäristön ominaisuuksia omalla arkkitehtuurillaan.  


Julkisivu rytmillä


Steven Holl tutustuu aina alueen henkeen ja historiaan suunnitellessaan projektejaan. Smithfieldin tapauksessa hänen inspiraationaan toimi musiikki. Keskiajalla ei tunnettu nykyisiä musiikkinuotteja, vaan käytössä oli niitä edeltävä, neumaksi kutsuttu merkintäjärjestelmä. Tämän mukaan melodiat merkittiin graafisina, ylös- ja alaspäin kulkevilla liikkeillä. Samoin kuin melodia kulki neuman mukaan ylös ja alas, sovitti Holl tämän liikkeen uuden rakennuksensa julkisivuun värillisinä, läpikuultavina lasikaistoina.


Okalux-eristyslasi, Maggie's Centre © Courtesy of Steven Holl Architects

© Courtesy of Steven Holl Architects © Okalux GmbH


Läpikuultavuus ja loiste


Julkisivun ulkonäkö muuttuu ajan ja paikan mukaan. Päivän aikana läpikuultava lasi ja värilliset linssit näyttävät hyvin yhtenäisiltä, kuin alabasterilta, siten että rakennus sulautuu hyvin viereisiin kivirakennuksiin. Iltaisin keinovalojen ollessa päällä, rakennus hehkuu sisäpuolelta ulos. Värillisten linssien hehku rakennuksen sisäpuolella on erityisen vaikuttava ja muistuttaa kirkon ikkunoiden säteilyä. Kuten aikaisemmissakin kohteissaan, Holl käyttää Okaluxin funktionaalista Kapilux-eristyslasia vaihtelevan valaistuksen saavuttamiseksi. Eristyslasin välitilaan sijoitetut kapillaarikennot hajottavat auringonvalon syvälle huoneeseen antaen sille tasaisen pehmeän valaistuksen samalla tehostaen värillisiä osia. Okalux teki töitä intensiivisesti Steven Holl Architects ja julkisivuvalmistajan Se-austria GmbH & Co. KG kanssa valmistaakseen kaarevan eristyslasin värillisillä kapillaariosilla Maggie’s Centreä varten. Lasien muoto, jossa tasainen alue sulautuu suoraan kaarevaan, oli erityisen vaativa tuotannollisesti. Muotolaseja oli myös poikkeuksellisen paljon.


Okalux-eristyslasi, Maggie's Centre, Steven Holl Architects, © Raf Makda © Okalux GmbH

© Raf Makda © Okalux GmbH


Pitkäjänteinen kehitystyö loi upean tuloksen. Uuden rakennuksen valoiset meditatiivista rauhaa ja turvallisuutta luovat huoneet antavat erinomaisen ympäristön henkisen ja käytännön avun antamiselle.


Lue lisää kohteesta: http://www.stevenholl.com/projects/maggies-centre-barts

Lue lisää Okalux-laseista: http://www.vitrea.fi/tuotteet/funktionaaliset-lasiratkaisut/okalux-eristyslasit